Zamiłowanie do kawy

W restauracji przebywają różni klienci, którzy posiadają bardzo zróżnicowane gusta zarówno pod względem napojów jak i pożywienia, dlatego zadaniem restauratora jest implementację osobistej oferty do potrzeb każdej osoby z nich. Kawiarnie w wielu wypadkach są tłumnie oblegane przez miłośników tego trunku a sklepy z kawą z kolei są oblegane przez restauratorów zwłaszcza jeśli te są należycie wyposażone i mają duży wybór dobrych gatunkowo ziaren kawy. W każdym lokalu gastronomicznym ulokowana jest dzisiaj ekspres do kawy, który pomaga w stworzeniu prawdziwych arcydzieł. Przyszłościowe ekspresy mają wbudowane młynki do kawy, dlatego kawa dla gastronomii powinna być ziarnista, ponieważ to aktualnie świeżo zmielona kawa jest najlepsza i najlepiej aromatyczna przez co z kolei najchętniej po taką sięgamy. W aglomeracjach rośnie wymaganie na coraz aktywniejsze życie towarzyskie, dlatego zdarza się, że odwiedzamy wspólnie z dobrymi znajomymi lokale gastronomiczne. Oczekujemy, że w każdym z nich czeka na nas dobra kawa ziarnista do ekspresu. Trzeba natomiast posiadać świadomość, że dobra kawa to droga kawa i za filiżankę takiej trzeba poprawnie zapłacić. Nie ma co ufać zapewnieniom właścicieli lokali. Tania kawa oczywiście nie jest jakościową i to powinien być główny wyznacznik. Obowiązkiem restauratora jest zaopatrzenie restauracji w bardzo dobre kawy ziarniste do ekspresu. Wyłącznie w taki metodę może zapewnić sobie zadowolenie nabywców a co za tym idzie także renomę w mieście, płynność finansową i sposobność rozwoju, która dla niejednego jest najważniejsza.

Więcej: kawa dla gastronomii.