Po co nam błonnik

Chociaż nie wiele osób zdaje sobie do końca sprawę z tego jak ważny jest dla naszego zdrowia błonnik to nie mniej jednak coraz więcej ludzi zaczyna sięgać po ten składnik przy wszelakiego rodzaju dolegliwościach jelitowych. Znajdujący się w bardzo wielu wszelakiego rodzaju produktach błonnik rozpuszczalny jest jednym z bardzo poważnych składników dla naszego organizmu, pomimo tego, że na nieszczęście organizm nie potrafi przyswoić go samemu.

Dla osób cierpiących na dokuczliwe zaparcia czy również borykających się z tak zwanym wiecznym brakiem sytości i wilczym apetytem produkty bogate w błonnik będą bez wątpienia priorytetowo perfekcyjnym doradztwem w pohamowaniu ich wilczego apetytu (więcej – nasiona babki płesznik). Składnik ten, bowiem posiada to do siebie, że potrafi wzbudzić w naszym organizmie uczucie sytości, dzięki czemu jesteśmy znacznie mniej głodni. Wiedząc o takim oddziaływaniu tego składnika dużo osób zadaje dość w dużej liczbie przypadków pytanie, w czym jest błonnik w jak największej ilości (zobacz – co ma najwięcej błonnika). Chcąc na to odpowiedzieć jednym zdaniem powiemy z pewnością, że w produktach zbożowych oraz warzywach i owocach. Największe ilości błonnika znajdziemy odpowiednio w porzeczce czarnej i czerwonej oraz w malinach. Należy o tym pamiętać i posiadać to na uwadze, jeżeli w sposób szczególny zależy nam na utrzymywaniu właściwej wagi ciała i ładnej sylwetki. Bogatym źródłem błonnika jest też ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste z dodatkiem słonecznika lub otrąb oraz śliwki suszonej. W miejsce ziemniaków należy wybrać kaszę lub ciemny ryż a do surówek warzywnych dodawać jogurtu unikając śmietany.

Źródło: babka płesznik działanie
.

Dodaj komentarz