Pizza jak z Włoch

Każdy kto wyłącznie miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy perfekcyjnie zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Na pewno, z kuchnią sprzeczać się nie można – przecież jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najlepiej smakuje w wersji oryginalnej i tego należy się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest także zastosowanie odpowiednich składników.

Pierwsza sprawa i kategorycznie najważniejsza to z całkowitą czyli stu procentową pewnością mąka. W naszym państwie stosuje się w większości tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Problemem jest także nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów na nieszczęście nie zniweluje wręcz najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pizzy). We Włoszech stosuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, niemniej jednak wszakże czego nie robi się dla smaku i gości. Przecież skoro stosowny kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Istotne jest także zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos w każdej chwili musi być robiony z prawdziwych pomidorów , a ponadto świeżych ziół (sprawdź również – kamień do pieczenia pizzy). Aktualnie, dzięki temu włosi unikają zastosowania dodatkowych sosów. Tak na prawdę pomidory z puszki, keczup oraz wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co ważne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku ze stuprocentową pewnością zagwarantuje nam sukces gastronomiczny.

Zobacz: kamien do pizzy.

Dodaj komentarz