Kawy ziarniste do ekspresu

Z zamiłowaniem do kawy zmaga się co najmniej połowa osób dorosłych w naszym kraju. Przyzwyczailiśmy się gdyż do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu działa pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego w chwili obecnej powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo wypasioną pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest polecam co najmniej kilkanaście miliardów zł a ta wartość non stop rośnie. W restauracjach ukazują się coraz lepsze gatunki, dlatego nawet najwięksi miłośnicy mogą wyszukać smak stosowny dla siebie. Rozpoczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie ma na to niestety jednoznacznej odpowiedzi. Nawet ziarna z najwyższej półki różnią się od siebie smakiem a wpływ na to posiada ziarno kawowca, jego rodzaj i w głównej mierze stopień wypalenia. Jak każdy produkt kawa może być lepsza albo gorsza, niemniej jednak dobra kawa do ekspresu powinna cechować się przede wszystkim perfekcyjnym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to idealna reklama, gdyż zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się nawet oprócz budynkiem nierzadko przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są nierzadko niemałą zagadką, ponieważ w następnym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak niełatwo jest nam zacząć bez niej prawie każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość wyłącznie odnosimy takie złudzenie.

Więcej: kawy ziarniste do ekspresu.