Gastronomia a projekty

Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się w pełni innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. Bardzo często chodzi tutaj przede wszystkim o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.

Przede wszystkim rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, by możliwe było umyć się jednocześnie dosłownie kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma też funkcję autoklawu, czyli umożliwia na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w sytuacji usług gastronomicznych jest nadal kwestią dość problemową, dlatego że w znaczącej liczbie sytuacji, mimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, na nieszczęście lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego wymagania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle przyszłościowe, ażeby możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i równocześnie ażeby jakość świadczonych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu oczywiście nie jak ma się do zapewnienia odpowiedniego poziomu BHP, lecz powinniśmy pamiętać o tym, że bardzo często odpowiednio utworzony lokal daje możliwość na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że użytkowanie z nich będzie na tyle łatwe, iż nikt nie będzie rezygnował z ich wykorzystywania. W stosownie wykonany miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i jednocześnie gwarantować zyskanie stosownego efektu.

Polecam: piec konwekcyjno parowy rational.

Dodaj komentarz