Fermy ślimaków

Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas wyłącznie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz większa ilość osób jednak ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest najlepszym jadalnym gatunkiem. Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1szy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ichniejszym smaku. Można zauważyć, że w prawie każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, gdyż jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdej osoby stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Większość ślimaków jest przeznaczonych do importu, niemniej jednak duża ichniejszym część zostaje w państwie i znajduje swoje wykorzystanie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych aktualnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, bowiem wymaga sporego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest w głównej mierze określona prawem, dlatego aktualnie jej stworzenie nie jest łatwe. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice zostały otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w późniejszym czasie najczęściej usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Sprawdź: fermy ślimaków.