Dieta chorych na celiakię

Aktualnie stale powiększająca się ilość ludzi cierpi na nietolerancję glutenu, czyli bardzo popularną chorobę zwaną celiakią. Celiakia objawia się rozterkami po spożyciu produktów, które zawierają w sobie gluten, czyli białko występujące w zbożach. Niestety choroba ta jest bardzo nieprzyjemna, bo poprawnie uniemożliwia normalne życie osobom, które nie tolerują glutenu.

Zjedzenie wręcz najmniejszej ilości glutenu może się skończyć wstrząsem, zatem powinno się wybierać wyłącznie i wyłącznie takie produkty, które nie mają tego składnika. Dieta bezglutenowa jest trudno dietą, dlatego że gluten jest obecny w wielu produktach spożywczych, a tak naprawdę w większości gotowych dań. To powoduje natomiast, żeby eliminowanie go z diety i wyselekcjonowanie posiłków bezglutenowych może stwarzać problem (zobacz także: kuchnia bez pszenicy). Na nieszczęście produkty bezglutenowe są również droższe, zatem powinno się się liczyć z tym, że taka dieta będzie także droższa dla naszego portfela i bardziej problematyczna. Należy szczegółowo przeanalizować składy wszystkich towarów spożywczych, by upewnić się, że występuje na nich tak zwany symbol przekreślonego kłosa, który informuje o tym, że produkt nie zawiera w składzie glutenu (źródło: restauracje bezglutenowe). Wyłącznie takie produkty są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. Częstokroć potrawy powinno się w każdym momencie przygotowywać od podstaw, czyli nie wolno przygotowywać potraw, ze składników, co do których nie mamy pewności, czy są wolne od glutenu. Niestety cały ten sposób żywienia jest skomplikowany i zabiera bardzo dużo czasu, ale osoby chore na celiakię zwyczajnie nie mają innego wyjścia i muszą tak jeść.

Sprawdź tutaj: produkty bezglutenowe.

Dodaj komentarz